Dupa ochi

Tot timpul m-a iritat expresia „pui x dupa ochi”. Experienta mea vasta si aproape inexistenta in ale gatitului nu-mi permitea sa apreciez nimic. Asa ca tot timpul aparea intrebarea…”Dupa ochii cui?!”

Asa o sa povestesc cum am facut ciorbita de fasole … cateva episoade edificatoare.

1. Prin liceu, cand mergeam in vacanta la bunici la sat, m-am gandit intr-una din zilele toride de vara sa-i astept cu mancare gatita. Zis si facut… aleg ciorbita de fasole. Imi aminteam eu cate ceva din procesul de pregatire, asa ca am purces la pus in oala ingredientele. Termin mancarea, sunt fericita, dar parca nu seamana la  gust cu a bunicii. Vin bunicii seara de la camp, ei foarte bucurosi ca nepoata a intrat in bucatarie, se pun sa-mi laude mancarea. Foarte buna, delicioasa, sa mai faci. Cand ti-e foame orice mancare iti pare buna.  Mie nu prea-mi era si cam inghiteam cu noduri, nu era chiar ce stiam eu ca inseamna ciorbita de fasole, dar bunica a elucidat misterul:  era altfel gustul pentru ca uitasem sa-i fac prajeala.

De atunci am grija sa nu mai uit.

2.  Multa vreme nu am mai avut trecere prin bucatarie, dar m-a prins iubirea la un moment dat si am devenit familiarizata cu mediul pana atunci ostil. Asa ca m-a apucat pofta de ciorbita de fasole cu ciolan afumat. Si sun la mama… „pui si tu fasole dupa ochi”. Si am pus… cand a inceput sa fiarba am mutat-o in 2 oale. Mari. Si asa am ajuns sa fac si iahnie de fasole, pe langa ciorbita dorita. Mi-am prezentat opera dragului meu care, spre marea mea bucurie,  a fost incantat de ciorbita.

Nu a zis nimic de meniul meu cu:

– felul I. Ciorbita de fasole cu ciolan

– felul II. Iahnie de fasole

Si era suficient cat sa mancam o saptamana.

Nu a zis nimic pana am ajuns la mama acasa si i-am povestit ce ciorbita de fasole am facut si cat a fost de buna. A confirmat si el ca a fost delicioasa, dar s-a gandit  s-o anunte pe mami ca am gatit cat pentru un batalion, ca nu am apreciat cantitatile dupa ochii potriviti.

Asa ca, atunci cand cineva imi spunea sa pun ingrediente dupa ochi, nu puteam sa nu ma intreb dupa ai cui ochi trebuie sa fac aprecierea.

3. Ciorbita de fasole cu ciolan afumat

Intre timp cred ca mi-am format ochii, ca imi iese ciorbita. Daca ma intreaba cineva de cantitati, la orice, spun „pui dupa ochi”. Si de fiecare data imi amintesc de mine si supararea mea cand auzeam acel raspuns. Inca ma irita raspunsul asta cand trebuie sa fac ceva ce contine faina. Dar cu siguranta e o chestiune de timp pana-mi formez ochii.

Dragilor, va doresc sa puneti „dupa ochi” ingredientele, si sa va iasa o mancare de nota 20.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: