Ingrediente pentru blat :
• 3 oua (separam albusul de galbenus)
• 200 g faina
• 2 lingurite praf de copt
• 200 g zahar pudra
• 30 g zahar brun
• 1 plic zahar vanilat
• 50 ml ulei
• 125 ml lapte batut
• 180 g visine din compot
• 2 linguri migdale macinate
• 1 lingurita cu varf praf de cacao neagra
• 1/2 lingurita rom (esenta de rom)
• 1 lingurita coaja rasa de portocala
• 2-3 lingurita dulceata de caise (esenta de rom)
• 4 linguri nuca macinata
Ingrediente pentru topping :
• 70 g faina
• 50 g unt rece
• 50 g zahar
Mod de preparare:
Pregatim prima data toppingul amestecand toate ingredientele cu mana, apoi le punem la rece pana pregatim restul prajituri.
Scoatem samburii visinelor si le lasm la scurs intr-o sita. Batem albusurile spuma tare
apoi adaugam treptat jumatate din cantitatea de zahar pudra. Intr-un vas amestecam galbenusurile cu uleiul si laptele bautut si le amestecam pana se omogenizeaza.
In alt vas punem faina, jumatate din zaharul pudra, zaharul brun, coaja de portocala si praful de copt.
Adaugam ingredientele lichide peste cele solide si amestecam pana se omogenizeaza. Incorporam apoi albusul batut spuma tare amestecand usor, de jos in sus.
O parte din cantitatea de aluat (o idee mai putin decat jumatate) o amestecam cu rom, migdalele macinate si cacao.
Punem in tava tapetata cu hartie de copt startul colorat de aluat, il acoperim cu jumatate din cantitatea alba, apoi punem visinele fara samburi tavalite prin putina faina,
acoperim cu restul de aluat, iar peste acesta punem toppingul rece din frigider.
Coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 45 minute, sau pana trece testul scobitorii. O scoatem din tava, o ungem deasupra cu dulceata de caise si presaram putine nuca macinata.
O lasam sa se raceasca … daca avem rabdare. 🙂
🙂 multumesc!
By: Cristina on 19 noiembrie 2013
at 1:39 pm
eu…sau ma exact noi 🙂 … iti multumim
By: borzasimona on 19 noiembrie 2013
at 1:47 pm